Svømmestevne

Svømmestevner er gøy! Her blir du enda bedre kjent med klubbkameratene dine og få se resultatet av din treningsiver.

 

Klubbstevner/TSLK CUP

Dette er uformelle konkurranser i regi av klubben som skjer i treningstiden. Hensikten med disse stevnene er at barna får en myk og uhøytidelig innføring i hvordan det er å delta på svømmestevner. Forhåpentligvis vil dette være en avdramatisering av svømmekonkurranser, slik at barna får en god og trygg førstegangsopplevelse med stevner. Vi har fire klubbstevner i løpet av et år, to i vårhalvåret og to i høsthalvåret. Stevnet er kostnadsfritt.

 

Ikke approberte stevner (Rekruttstevner)

Disse stevnene er spesielt egnet for barn fra 8 til 10 år, men gjerne også for eldre svømmere som er nye i idretten. Her er øvelsesutvalget tilrettelagt og svømmerne blir ikke diskvalifisert. Alle får premie. Målsetningen for svømmerne som deltar på rekruttstevner er å lære stevnerutiner og venne seg til konkurransesituasjonen.

 

Approberte stevner (Åpne stevner)

Disse stevnene er for alle som er 10 år eller eldre. Her er det tidtaking og rangering av nivå. Man får inspirasjon av eldre svømmere, premiering for de beste på hvert alderstrinn, og litt mer sommerfugler i magen. Våre ulike grupper har ulike stevner som sitt hovedmål hver sesong. Dette vil treneren informere mer om både på trening og på foreldremøter. Les mer om norsk svømmings arrangementsstruktur her.

 

Påmelding – Er svømmeren kvalifisert?

Invitasjoner til stevner sendes fra Spond. Her står all info om hvordan du skal melde deg på. 

Det er trenerne som velger hvilke øvelser svømmerne skal delta på. Trenerne velger øvelser basert på hva man har jobbet med på trening i tiden frem mot stevnet. Terminlisten viser aktuelle stevner for de enkelte svømmegruppene. En invitasjon betyr ikke at man automatisk er kvalifisert til å delta. Det kan stå info om kvalifikasjonskrav i mailen, og ofte vil en også finne det på nettsiden www.medley.no – Ranking – Kvalkrav. Her finner man forøvrig også terminliste med detaljert info om de enkelte stevnene i hele Norge.

NB: det står også info om påmelding under hvert av stevnene her, men dette er påmelding som TSLK gjør til arrangøren. Du skal altså ikke melde svømmere på direkte til arrangøren. Som foreldre eller utøver bruker du alltid påmeldingslink i Spond.

 

Egenandel:

Egenandeler for svømmestevner og andre aktiviteter vil variere fra arrangement til arrangement. Når TS&LK selv arrangerer er stevnet som oftest kostnadsfritt for egne medlemmer. Nå vi besøker andre klubber vil det bli fakturert en egenandel. Dette vil selvsagt informeres om ved påmelding. 

 

Hva skjer på et stevne?

Si alltid ifra til trener eller lagleder når dere kommer til stevnet slik at vi vet at du er ankommet. Det er satt av tid til oppvarming / innsvømming før selve konkurransene starter. Innsvømming er viktig for å bli kjent med bassenget, kjenne på vannet og våkne opp både fysisk og mentalt.

Etter innsvømming er det viktig at svømmerne holder seg varme. Det gjøres ved å tørke seg godt og skifte til ny badedrakt/bukse og ta på seg en eller flere av klubbeffektene våre. Det er lurt å ta på seg både bukse, sokker og sko. Vi anbefaler å bruke sko/sandaler for å unngå stive og kalde legger.

15 til 25 minutter før start er ventetiden over og svømmerne skal begynne med oppvarming på land. Det inkluderer også å minne seg selv på de tingene som er viktig (for eksempel må innslag i bryst/butterfly være med begge hender). Ta gjerne en prat med din trener for noen siste råd og veiledninger. Litt før start går en fram til starten, tar av seg klærne og rister løs armer og bein. Nå er det tid for å gi alt man kan!

Etter at en er ferdig med å svømme skal svømmeren gå til treneren sin for å få tilbakemelding.

 

Når skal barnet svømme?

Et svømmestevne kan ofte være en lang affære. I løpet av en halv dag i bassenget svømmer man kanskje bare to-tre ganger. Mange foreldre lurer sikkert på når barnet svømmer, slik at de kan ta med besteforeldre etc for å se på. Man vil etter hvert som man har vært og sett på en del stevner få litt oversikt over hvor store eller små de ulike stevnene er. På mange stevner lages det tidsskjema. Dette, i tillegg til startlister og resultatlister, finner du på www.livetiming.no eller mobilversjonen.

 

Stafett

På de aller fleste stevner er det stafetter. Så lenge antallet går opp, prøver vi å få det til slik at alle får svømme på et lag. Det forventes at alle deltar på stafett. På lokale stevner hvor foreldrene står for transporten selv har vi opplevd at svømmere har reist hjem før stevnet er ferdig. Siden stafettene ofte går på slutten av stevnedagen har dette medført at vi har manglet stafettsvømmere. I utgangspunktet skal ALLE svømme stafett. Om man absolutt ikke har mulighet til å delta må man informere om dette når man melder seg på stevnet.

 

Mesterskapsstruktur i Norges Svømmeforbund